joi, 12 decembrie 2013

Bărbierul din Sevilla

În seara zilei de 8 Decembrie 2013 în Sala Teatrului National de Opera si Balet ,,Oleg Danovschi'' a avut loc spectacolul de operă ,,Bărbierul din Sevilla'' în regia domnului Ştefan Munteanu, opera aparţinându-i lui Goachino Rossini. Piesa s-a bucurat de un real succes în rândul spectatorilor constănţeni care au fost de la tineri la oameni în vârstă, sala fiind arhi-plină.
Piesa ''Bărbierul din Sevilla'' a fost pusă în scenă la Comedie-Francaise în anul 1775. Această operă alături de ,,Nunta lui Figaro'' au ridicat ştacheta sistemului de valori al păturii sociale şi s-au bucurat de un mare succes. Din cauza dificultaţilor de a găsi interpreţii potriviţi, premiera a fost amânată. Premiera piesei de pe 20 Februarie 1816 a fost un dezastru iar publicul din sala râdea batjocoritor, incepând chiar şi să fluiere.
Opera a fost reprezentată de 364 de ori pe scena a 76 de teatre!!!
Scenariul este următorul: la ordinele Contelui Almaviva, servitorul Fiorello a strâns o mica orchestră sub fereastra Rosinei, fata de care nobilul e îndrăgostit şi care este păzită cu gelozie de către tutorele său, bătrânul medic Bartolo, care, la rândul său, vrea să se căsătorească cu tânăra, pentru a pune mâna pe averea ei. Apariţia bărbierului Figaro cunoscut de toată Sevilla şi cunoscut şi de Almaviva reprezintă pentru conte, acea speranţă de care avea nevoie pentru a încerca să o cucerească pe Rosina, Figaro oferindu-i lui Almaviva şansa de a pătrunde în casa Rosinei şi a lui Bartolo doar că sub forma de travestit într-un soldat beat iar mai apoi în Don Alonso, profesor de muzică venit să-l înlocuiască pe Basilio care se îmbolnăvise după spusele lui Alonso. La final dupî câteva peripeţii şi piedici puse de Bartolo şi Basilio dragostea dintre Contele Almaviva şi Rosina invinge.
Interpreţii au fost cu adevărat excepţionali dar remarcatul serii a fost baritonul Ştefan Ignat-Figaro, acesta deşii este solist al Operei Naţionale din Bucureşti la origini este constănţean care a pus în scenă un Figaro foarte şugubet pus pe sotii dar care prin vocea lui puternică şi sigură a delectat publicul constănţean cu arii celebre.
Soprana Mădălina Sandu interpreta Rosinei a impresionat prin vestimentaţie şi prin frumuseţe.
Stefan Schuller în rolul lui Don Bartolo  a impresionat prin statura impunătoare şi prin vocea sa gravă,
Daniel Madia interpretul lui don Almaviva a fost şi el un personaj foarte bun,elegant şi impunător dar a avut şi stângăcii în majoritatea cazurilor privind la dirijor.
Don Basilio-Constantin Acsinte un veteran al operei româneşti (50 de ani) cum a menţionat dânsul în culise, deşii a avut un rol secundar a ştiut să îl pună ţn valoare iar Lucia Mihalache interpreta Bertei a fost pata de culoare adusă piesei.
Dirijorul Adrian Stanache a fost un adevărat maestru al baghetei reuşind să mânuiască muzica în aşa fel încât să se îmbine perfect cu actorii.
La sfârşitul piesei lumea prezentă în sală a aplaudat frenetic prestaţia actorilor minute în şir!!!