La Medgidia, eroii nu mor niciodată!!! Aceasta este deviza Festivalului de jocuri și reconstituiri istorice. Acesta este cel mai mare festival de acest gen din Europa de Est.
Timp de patru zile, în Complexul Iftimie Elisei și pe stadionul de peste 30.000 de locuri din Medgidia, între 27 și 30 Aprilie, activități precum trasul cu arcul, călărie, tir cu puști, lupte între daci și romani sau spectacolele de muzică cu vedete precum Vunk, Provincialii, Compact, Andra, Smiley, pot fi văzute la acest festival.
Vineri deschiderea a avut loc cu celebra paradă, pornită de la stadion și care înconjoară tot orașul iar printre protagoniști fiind și sportivii cluburilor din Medgidia.
Ca să revenim la istorie și să vă prezint cine a fost Dapyx și istoria lui, de unde a venit numele festivalului.
Dapyx a fost un rege geto-dac din primul secol î Hr. al unui trib getic care era situat în părțile centrale ale Dobrogei. În regiunea dobrogeană, în jurul anului 30 î hr. domneau trei regi: Roles, Dapyx, Zyraxes.
Armata dacă era una care pornea la lupte doar cu armata, nu și cu rudele precum femeile sau copii. Ei considerau moartea un nou început și nu un sfârșit, sufletul este nemuritor, aceștia luptau cu un curaj extraordinar. În perioada respectivă, sinuciderile în urma înfrângerilor sau a unor lupte pierdute, erau la ordinea zilei și erau ceva obișnuit. Dacii erau buni călăreți și puteau să tragă din mers cu arcul. Aceștia aveau o armă specifică, o sabie încovoiată alături de un scut rotund.
Municipiul Medgidia se află în inima Dobrogei de mai bine de două milenii.
Parada care a dat deschiderea festivalului a avut extrem de multe persoane, chiar un număr dublu față de parada primei ediții. Ceva deosebit la paradă, au fost făcliile cu gaz. Participanții paradei au ținut în mână făcliile iar privit în panoramă, imaginea a fost una superbă.
La întoarcerea după paradă, au urmat prezentarea celor care au participat la paradă, dacii, romanii eroii de luptă iar o fanfară a onorat deschiderea spectacolului prin intonarea imnului național.
Primele concerte au fost cu Provincialii, Millenium și Prestige Orchestra.
Aceștia au încins atmosfera cu cântece care te sculau de pe scaun și te invitau la dans.
Trupa Provincialii s-a înființat în anul 2001 cu Ionuț Ungureanu, Eugen Radu și Costel Constantinescu. În 2003, lansează primul album cu numele de ,, Un minut,,. În anul 2004, participă alături de M-onik la selecția națională Eurovision cu melodia '' Promise me'' iar mai apoi lansează varianta în limba română ,, Sărutul nopților de rai,, alături de Andra. Aceștia obțin locul doi la festivalul de la Mamaia, unde solistul participă cu piesa ,, Nu-mi pierd speranța,, a lui Laurențiu Duță.
În 2007, ei participă la Eurovision cu piesa ,, Time,, unde obțin locul doi. Participă la selecția națională Eurovision și în anul 2008, alături de Paula Seling cu melodia ,, Seven Days,,.