La 14 Noiembrie 2013 s-au împlinit 135 de ani de când Dobrogea a revenit României.
Pe 14 Noiembrie 1878 a fost dată citirii Proclamaţia către dobrogeni a Principelui României de către Carol I de Hohenzollern, care consfinţea preluarea de către România a administraţiei Dobrogea. Preluarea provinciei a fost posibilă în urma semnării tratatului de pace de la Berlin 1/13 Iulie 1878 şi San Stefano 19 Februarie/3 Martie 1878, tratate ce au pus capăt Războiului Ruso-Turc de la 1877-1878.
Pe un timp ţntunecos şi umed, cu strşzi noroioase, Principele a străbătut oraşul călare în fruntea trupelor, apoi le-a trecut în revistă şi s-a citit ''Inaltul Ordin de zi către soldaţi'':
''Soldaţi!
Puterile Mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a parinţilor noştri de mai inainte.
Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Insă acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de prieteni, ca fraţi al locuitorilor, care de azi înainte sunt concetaţenii noştri.
Soldaţi! În această nouă Românie veţi găsi o populaţie care în cea mai mare parte este deja românească. Însa veţi găsi şi alt neam si alte credinţe. Toţi aceştia, care devin membri ai Statului român, au aceleaşi drepturi la protecţiunea şi la dragostea voastră...
Aşadar, drum bun soldaţi şi Dumnezeu să vă aibă în pază.
Gândul meu vă însoţeşte neîntrerupt.
Trăiască România!''(Sursă citat: www.dobrogeanews.ro)
La acest eveniment au fost prezenţi 30 de corespondenţi străini iar în Tulcea 8000 de oameni primeau armatele române.
În Noiembrie 1878, Remus Opreanu,un politician român devine primul prefect al regiunii Dobrogea. El demisionează din această functie in 1881 şi se stabileşte la Bucureşti.
În anul 1610 apare în regiunea Dobrogea prima scoală turco-tătară.
În 1901- Spiru Haret, un celebru academician,matematician,pedagog, aduce şcoala turcă în Medgidia.
În această săptămînă de sărbătoare 14-23 Noiembrie în zona Dobrogea în diverste localitaţi se desfăşoară tot felul de spectacole pline de muzică,mâncare,zâmbete,voie bună etc şi tinerilor din ziua de azi li se reaminteşte importanţa datei de 14 Noiembrie ceea ce este foarte bine pentru viitor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu